Za socialismu běžela v televizi reklama na těstoviny v několika podobách a všechny měly společné motto – přiblížit divákům, jak výhodná a rychlá je jejich příprava, a že je možné s nimi počítat u celé řady pokrmů. To je fakt, těstoviny si skutečně vydobyly své významné postavení u nás v republice i jinde ve světě a od té doby se jejich výroba prakticky nezastavila. Stále patří mezi nejoblíbenější produkty potravinářského průmyslu.
Má to ale jeden významný háček. Tehdy se propagovaly těstoviny vyrobené z bílé vymleté pšeničné mouky. Na první pohled na tom není nic špatného, vždyť se po těstovinách z bílé mouky neotrávíte a dokonce vám bude takový oběd i moc chutnat, jenže celá pointa spočívá v něčem, co má dopad z hlediska výživy dlouhodobý a hlavně dalekosáhlý.
Minimální výživová hodnota
Bílá mouka se mele z obilného zrna tak, že se využívá jen vnitřní endosperm a vnější část se odstraňuje. A právě tam je nejvíce živin, nejvíce minerálů, stopových prvků a vitamínů. Vlastně se tím dobrovolně okrádáme, a to jen proto, že takové těstoviny vypadají na pohled jakoby čistší, hladší a hezčí. To je ale přesně to, co vykládá staré české přísloví, že, cituji: „není všechno zlato, co se třpytí“.
Schází vám vláknina
Kromě potřebných živin se v celozrnných těstovinách vyskytuje i vláknina. Tu v těch obyčejných těstovinách prakticky nenajdete, ovšem není to jen obyčejná složka navíc, bez níž se obejdeme, ona má skutečně obrovský význam. A jaký?
Váže na sebe jedy – vláknina podporuje pravidelné vyměšování, a kdo trpí stálou či občasnou zácpou díky jejímu nedostatku, koleduje si o vážný zdravotní problém. S vlákninou se z těla vyloučí většina jedů přirozenou cestou a pak se stane, že nebudete potřebovat navštěvovat svého lékaře v ordinaci, a maximálně se s ním pozdravíte na ulici, v kondici a ve vitální formě. A další věc – díky vláknině si udržíte ideální hmotnost, a to je také přece důvod k tomu, dát přednost celozrnným těstovinám Eshop Koldokol a všem dalším celozrnným výrobkům.