Jestliže existuje místo, které je tím nejefektivnějším místem pro poskytování péče lidem, kteří trpí Alzheimerovou chorobou, pak jsou to domovy se zvláštním režimem. O této nemoci se říká, že postihuje čím dál tím více osob, což potvrzují dokonce i procentuální statistiky. Nejhorší na tom je, že choroba začíná postihovat i mladší ročníky. Podle odhadu to vypadá tak, že v roce 2050 bude počet nemocných až dvojnásobně vyšší, než je tomu teď. Dokonce již v roce 2015 bylo zaznamenáno více než 150 lidí, kteří trpěli Alzheimerovou chorobou.
Každý třetí, který je touto nemocí postižen, vyžaduje odbornou péči, jelikož se choroba nachází ve stádiu, které už je vážnější. I přesto všechno je u nás v České republice nedostatek lůžkových kapacit. V současné době je k dispozici pouze desítka pro pacienty, kteří trpí Alzheimerem. Spousta pacientů je odkázána na pomoc nejbližších rodinných příslušníků. Běžná populace má sice možnost využít odborných stacionářů a různých poradentství, ale problém je hlavně v tom, že lidé často nerozeznají chorobu od obyčejné zapomětlivosti.
Je pochopitelné, že u rozvinutých forem nemoci je lékařská péče a pomoc těch nejbližších zásadní. Velmi důležitá je ale prevence. Podle nejnovějších výzkumů, které byly prováděny, je například takovou jednou ze stravovacích chyb nedostatek omega – 3 mastných kyselin a kromě toho také nedostatečný přísun vitamínu D. I pro Alzheimerovu chorobu platí prevence formou racionální výživy tělesných buněk podílem ovoce a zeleniny, luštěninami nebo bílým masem.
Průzkum, který byl prováděn v roce 2013, byl zaměřen především na tuto chorobu. Zjistilo se, že účinnost kombinace vitamínu D a omega – 3 mastných kyselin hrají v oblasti prim. Mají totiž vliv na bílé krvinky, které likvidují amyloidní plak, který se tím vstřebává a snižuje počet odumírajících mozkových buněk.
Vitamín D lze získat i různými doplňky stravy a omega – 3 je možné získat z vlašských ořechů. Není jistě náhoda, že každému z nás napomáhá sama příroda. Přeci jen tvar plodu vlašského ořechu napodobuje mozek, stejně tak jako fazole, která svým vzhledem připomíná ledvinu.